Recept na snídani

Na Vaše přání uvádím recept na rostlinnou pomazánku. Vkládám to sem, ať to nemusíte lovit na sítích a je to lépe dohledatelné.  Nejsem food blogger, takže moje receptářové okénko tady je jedna velká improvizace.

Váhu používám jen při pečení dezertů, takže moje váhy a míry jsou v takovém dosti punkovém vyjádření😊 Moje verze pomazánky není čistě rostlinná, protože mým cílem není striktní vegetariánství nebo veganství atd.  

Můj záměr je jen podstatně snížit podíl masa a mléčných výrobků v jídelníčku, protože to tak momentálně cítím a mému tělu to dost vyhovuje. Pokud  potřebujete pouze rostlinnou verzi,  v závorce u živočišné suroviny vám uvedu jinou vyzkoušenou roslinnou alternativu.

Co budete potřebovat?

  • vyloupaná slunečnicová semínka….necelý hrnek na čaj
  • vlašské ořechy (když dám víc než cca 20% z množství slunečnice, tak už je to na mě moc ořechové. Takže já jedu poměr 20% ořechy, 80% slunečnice)
  • kvalitní řepkový za studena lisovaný olej….. cca 1, 5 lžíce
  •  ghí přepuštěné máslo 🐄 (když vadí, nahraďte ho třeba olivovým extra panenským olejem. Dva druhy pojidel chutnají lépe než jeden)….1  lžíce

Na dochucení teď v zimě pro zahřátí útrob používám:

(v létě mám zase jiné chutě, tak koření měním)

  • tamari sójová omáčka….lze použít samozřejmě i jiný druh sójovky)
  • lahůdkové sušené droždí…cca 1,5 lžičky (nejde o instatní droždí na pečení, ale o dochucovadlo. Najdete ho na obrázku vedle tamari a ve značně jetém sáčku:)
  • limetka…0,5 lžičky
  • citrón….0,5 lžičky
  • kořenící směs od Sonnentoru…buď Andělské koření nebo směs Štěstí
  • pepř barevný
  • pepř bílý
  • chilli

Jak postupovat? 

Slunečnicová semínka a vlašské ořechy dejte do vyšší nádoby a zalejte studenou vodou tak, aby vše bylo úplně ponořené. Nechte hodinu odstát a vodu slejte. Přidejte olej, ghí a tyčovým mixérem rozmixujte do pěny. Kdo vlastní robot Vitamix, doporučuji využít. Pomazánka je z něj ještě chutnější.

Přidám tamari, sůl, limetku, citrón a všechno zmíněné koření. Vše promíchám. Pomazánku přendám do zavařovací sklenice s víčkem. Uchovávám v lednici. Vydrží tak 4-5 dní.   

Nejraději ji mám na žitném chlebu se sušenými rajčaty v oleji a kopou čerstvé zeleniny. Masožravým návštěvám nebo sobě, když mám chuť, přidám vejce nahniličko nebo kousek sýra.

Komu nechutná semínková varianta, může stejně postupovat při přípravě jakékoliv luštěninové verze. Místo slunečnicových semínek a vlašských ořechů můžete použít vařenou cizrnu, adzuki fazole, bílé nebo červené fazole. Koření měním dle chuti.

Fazolovou verzi mám třeba ráda s uzenou červenou paprikou, bazalkou a nahrubo nasekanými sušenými rajčaty zažlehanými už do pomazánky. Je třeba to vyzkoušet. Dejte vědět, co zachutná nejvíc Vám. Moc ráda se nechám inspirovat zase od Vás. 

Dobrou chuť a prima dny❤️Markéta

Pokud Vás zajímají i další články, stačí  se přidat k fanouškům mé FB stránky a žádný další článek Vám neuteče.

Ta, které to, na co ve svém předešlém životě dojížděla, pomohlo objevit to, co je její vášní.

"Miluju pomáhat lidem posvítit si na převzaté limitující batožiny, lépe porozumět lidské odlišnosti, vzkřísit sebe a vyjet mu z garáže vstříc."

A kdo že je ta Markéta?

Markéta je autorkou eBooku Pro vnitřní změnu se není třeba znovu narodit

Můžete se také připojit k fanouškům tématu "Vykroč ze svého stínu" na facebooku

Markétě můžete také napsat
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.